CASTEL SANT’ANGELO

Castel Sant’ Angelo / Castelul Sfantului Arhanghel  (Mihail)

( inainte de 29 August 590  deumirea era  Mausolelul  lui Hadrian )

 


 

 

Castelul Sant Angelo a găzduit rămăşiţele împăratului Hadrian începând cu anul 138 d.Hr., după moartea acestuia în bătălia de la Baiae, ale soţiei sale, Sabrina şi ale primului său fiu adoptiv, Lucius Aelius. Succesorii lui Hadrian la tron au continuat tradiţia inaugurată de acesta, astfel încât Castelul Sant Angelo a servit drept mausoleu pentru toţi conducătorii Imperiului Roman, până la Caracalla.

Transformarea castelului în fortăreaţa militară a dus la distrugerea majorităţii mormintelor adăpostite aici, astfel că în prezent castelul nu mai adăposteşte niciunul dintre vestigiile amintite mai sus. Începând cu secolul al XIV-lea, Castelul Sant Angelo a intrat sub jurisdicţia papalităţii. A fost conectat printr-un tunel subteran cu Basilica San Pietro şi a servit de-a lungul timpului atât ca fortăreaţa şi loc de refugiu, cât şi ca închisoare. Din anul 1901 Castelul Sant Angelo funcţionează exclusiv ca muzeu.

IN  ANUL 590  , PENTRU  A  OPRI  EPIDEMIA DE CIUMA , PAPA  GRIGORIE  CEL MARE  CUNOSCUT IN RELIGIA ORTODOXA CA SFANTUL GRIGORIE CEL MARE – DIALOGUL A ORGANIZAT O PROCESIUNE DE RUGACIUNE 3 ZILE LA RAND                         ( 27,28,29 AUGUST ) DE LA BASILICA SAN PIETRO LA BASILICA SANTA MARIA MAGGIORE PENTRU A IL IMPLORA PE DUMNEZEU SA OPREASCA MOARTEA ATATOR LOCUITORI.

 IN A TREIA ZI DE RUGACIUNE  (29 August ) ,  CAND ADUNAREA OAMNENILOR   A AJUNS IN FATA MAUSOLEULUI  LUI  HADRIAN  , PE CER A APARUT  SFANTUL ARHANGHEL MIHAIL TINAND IN MANA O SABIE DE FOC SI INDREPTAND-O IN JOS SPRE  TEACA.

INCEPAND  CHIAR CU ACEL MOMENT)  IN CHIP  MIRACULOS EPIDEMIA DE CIUMA A LUAT SFARSIT .

DUPA ACEASTA MINUNE CLADIREA A CAPATAT NUMELE  CASTELUL SFANTULUI ARHANGHEL   ( MIHAIL )

                    L’apparizione di San Michele a Papa Gregorio Magno, Roma, Castel Sant’Angelo

 

  Sfantul Grigorie cel Mare – Dialogul, nascut in jurul anului 540, in Roma, si trecut la cele vesnice in ziua de 12 martie 604, a fost primul calugar ales episcop (papa) al Romei. In calitate de episcop, el a condus Biserica vreme de peste treisprezece ani, parcurgand o perioada marcata de invazii pagane si calamitati naturale.

 Sfantul Grigorie cel Mare este socotit intre cei sase Parinti apuseni ai Bisericii, alaturi de Sfantul Ambrozie al Milanului, Fericitul Augustin, Fericitul Ieronim, Tertulian si Sfantul Ciprian din Cartagina. Sfantul Grigore a fost singurul papa care a mai primit supranumele de „cel Mare”, dupa Sfantul Leon cel Mare, praznuit de Biserica in ziua de 10 noiembrie.

„Cel ce de sus, de la Dumnezeu, ai luat dumnezeiescul har, marite Grigorie, si cu puterea aceluia intarindu-te, de bunavoie ai urmat Sfintei Evanghelii a lui Hristos, de la Care ai luat plata ostenelilor tale, intru tot fericite; pe Acela roaga-L sa mantuiasca sufletele noastre.”

  In partea de sus a castelului , privind peste terasa panoramica, se gaseste  statuia de bronz a Sfantului Arhanghel MIHAIL  ridicata in secolul al 18-lea de sculptorul  flamand Pieter Verschaffelt.