Sfantul Arhanghel MIHAIL

Sfantul Arhanghel  MIHAIL

NUME :

 în limba ebraică înseamnă

 „Cine este ca Dumnezeu  ?”

 sau  „Cine este egalul lui Dumnezeu?”.

IMPORTANT :

 

Mihail apare pentru prima dată în Vechiul Testament, în povestirea căderii Ierihonului din Cartea lui Iosua. Deși numele lui Mihail nu este menționat explicit în text, este scris acolo că Iosua „a căutat cu ochii săi şi iată stătea înaintea lui un om; acela avea în mână o sabie goală.” Atunci când Iosua, încă neînțelegând despre cine este vorba, îl întreabă pe Arhanghel de care parte este în luptă, acesta îi răspunde „Eu sunt căpetenia oştirii Domnului şi am venit acum!” (Iosua Navi 5, 13-14).

În cartea lui Daniel, Mihail apare mai întâi pentru a-l ajuta pe Arhanghelul Gavriil să îi înfrângă pe perși (Daniel 10, 13). Într-o vedenie de mai târziu, lui Daniel i se descoperă că „în vremea aceea [la sfârșitul veacurilor] se va scula Mihail, marele voievod care ocroteşte pe fiii poporului tău, şi va fi vreme de strâmtorare cum n-a mai fost de când sunt popoarele şi până în vremea de acum” (Daniel 12, 1) 1 . Astfel, Mihail joacă importantul rol de protector al lui Israel și mai târziu al poporului său ales, Biserica.

Alte aparitii :

VECHIUL TESTAMENT :

–       În timpul exodului israeliților din Egipt, el este cel care a mers înaintea lor în chipul unui stâlp de nor în timpul zilei și al unui stâlp de foc în timpul nopții;

–       puterea Marii Căpetenii a lui Dumnezeu s-a manifestat și în anihilarea a 185.000 de soldați ai împăratului asirian Senaherib (IV/II Regi 19, 35);

–       tot el a luat parte la bătaia administrată în chip de corecție necredincioasei căpetenii (H)Eliodor (II Macabei 3, 24-26);

–       el i-a păzit și pe Sfinții Trei Tineri Anania, Azaria și Misail, când au fost aruncați în cuptorul de foc pentru că refuzaseră să se închine unui idol (Daniel 3, 23-28).

–       Din porunca lui Dumnezeu, Marele Voievod Mihail l-a dus pe profetul Habacuc (2 decembrie) din Iudeea în Babilon pentru a-i aduce lui Daniel hrană în groapa cu lei (Istoria omorârii balaurului 1, 40-46

–       Arhanghelul Mihail este cel care s-a certat cu diavolul pentru trupul profetului Moise (Iuda 1, 9).

NOUL  TESTAMENT :

–       a aparut pe data de 8 Mai 490 in  Gargano , (lângă Foggia)  – link touched by an Archangel

Aici  se afla intr-o pestera singura biserica din lume care nu este construita de mana omeneasca fiind construita chiar de catre Sfantul Arhanghel Mihail motiv pentru care se numeste Biserica Cereasca / Basilica Celeste Monte Sant’Angelo Sul Gargano  – atunci cand s-a aratat  era o singura biserica ( Pestera se pastreaza ca atare de cincisprezece secole, doar impodobita cu multe altare catolice si statui – deloc pe gustul pelerinului de alta religie decat cea locala. Care pelerin, din pacate, daca nu stie istoria locului, poate sa aiba ochi si sa nu vada, poate sa aiba urechi si sa nu auda… Foarte putini dintre noi pot simti sfintenia unui loc, indiferent de aparenta sa actuala, asa incat nu ramane decact rugaciunea: Doamne, lumineaza-ne! – vezi articol complet Lumea Credintei – Noiembrie 2011 ) – link

–       Sfântul Arhanghel Mihail și-a arătat puterea atunci când a salvat un tânăr, aruncat de tâlhari în mare cu o piatră agățată de gât, pe țărmurile Muntelui Athos. Povestirea se găsește în Patericul atonit și în Viața Sfântului Neofit de Dochiariu (9 noiembrie).

–       Dar poate cea mai cunoscută minune a sa este salvarea bisericii din Colose. Mai mulți păgâni au încercat să distrugă această biserică prin schimbarea cursului a două râuri astfel încât aceasta să die luată de ape. Dar Sfântul Arhanghel a apărut în mijlocul apelor și, purtând o Cruce, a făcut ca râurile să se oprească înainte să ajungă pe pământul pe care stătea biserica, intrând în pământ. Se crede că izvorul care a apărut acolo după ce s-a petrecut această minune are puteri tămăduitoare. Raul exista si astazi – se numeste numeste LYCUS si este singurul rau din lume care dupa ce „curge subteran „ pe o lungime de aprox.2 km revine la suprafata ( se afla in Turcia aproape de Hierapolis / Pamukkale – zona turistica Kusadasi )

–       Numele Sfântului Arhanghel Mihail e asociat și altor vindecări, dar el este mai cunoscut pentru rolul său de căpetenie a Bisericii militante. Se crede că i-a apărut împăratului Constantin cel Mare (m. 337) la Constantinopol

–       A a intervenit în mai multe bătălii și că a apărut, cu sabia în mână, stând pe mausoleul lui Hadrian, probabil ca răspuns la rugăciunile Papei Grigorie I cel Mare (590-604), pentru a pune capăt unei epidemii de ciuma ce cuprinsese Roma.

      –     I s-a aratat epsicopului de Avraches de trei ori pana a construit renumita

            abatie din Normandia  „Mont Saint Michel” ( Manche ,Normandia , Franta )

      –     I s-a aratat in Mexic la Tlaxcala – San Miguel del Milagro indianului Diego Lazaro in

            in anul 1631

      –      I s-a aratat la Vatican Papei Leon al XIIl lea in 1902

      –     Este ingerul care a vorbit copiilor la Fatima intre 1915 – 1917

–       Este ingerul care a vorbit copiilor la Garabandal  1961 – 1965

–       Ortodocșii ruși au o evlavie deosebită față de Sfântul Arhanghel Mihail, alături de cea pentru Maica Domnului. Conform siteului OCA, „mijlocirea Preasfintei Împărătese a Cerului pentru orașele rusești a implicat întotdeauna apariții ale acesteia împreună cu Puterile cerești, sub conducerea Sfântului Arhanghel Mihail.. Rusia recunoscătoare a adus laude Preacuratei Născătoare de Dumnezeu și Sfântului Arhanghel Mihail în cântările bisricești. Multe mănăstiri, catedrale, precum biserici clădite prin străduințele boierilor sau negustorilor sunt închinate Marelui Voievod Mihail. În Rusia, nu exista oraș în care să nu existe o biserică sau capelă închinate Arhanghelului Mihail

 

DATE  DE  POMENIRE :

 –     8  Mai  ( Biserica Romano – Catolica )

 aparitia  de la Gargano

–       6  Septembrie  ( Biserica Greco – Ortodoxa )

aparitia de la  Colosse

–       29 septembrie ( Biserica Romano – Catolica )

      cand se sarbatoreste  Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail , Gavriil si Rafail

–       8 noiembrie ( Biserica Greco  – Ortodoxa )

      cand se sarbatoreste  Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil

REPREZENTARE ICONOGRAFICA :

 Sfântul Arhanghel Mihail este reprezentat iconografic, încă din primele veacuri creştine, ca un voievod care în mâna dreaptă poartă lancea cu care îl străpunge pe Satan,

De asemnea este reprezentat cu o sabie de foc pentru ca nici un suflet necurat sa un intre in imparatia cerurilor si cu o balanta cu care sunt cantarite faptele bune sau rele ale sufletelor duse mantuitorului Isus Hristos.

MENTIUNI IN SFANTA SCRIPTURA :

Daniel 10,13 :”Dar voievodul regatului Perşilor mi-a stat împotrivă timp de douăzeci şi una de zile; când, iată, Mihail, unul din voievozii fruntaşi , a venit să mă ajute; şi l-am lăsat acolo, cu voievodul regatului Perşilor„.

Daniel 10,21:”Îţi voi vesti ţie ceea ce este scris în cartea adevărului. Nimeni nu poate să Mă ajute mai bine la aceasta decât Mihail, îngerul vostru păzitor„.

Daniel 12,1: „In vremea aceea se va ridica Mihail, marele voievod, cel ce stă [de veghe] asupra fiilor poporului tău; şi va fi vreme de necaz, necaz cum n-a mai fost din vremea când s-a făcut neam pe pământ şi până-n vremea de acum; în vremea aceea se va mântui poporul tău, şi anume oricine va fi găsit scris în carte„.

Iuda 1,9:Dar Mihail Arhanghelul, când se împotrivea diavolului, certându-se cu el pentru trupul lui Moise, n-a îndrăznit să aducă judecată de hulă, ci a zis: „Să te certe pe tine Domnul!”

Apocalipsa 12,7-8 : „Şi s-a făcut război în cer: Mihail şi îngerii lui au pornit război cu balaurul. Şi se războia şi balaurul şi îngerii lui. Şi n-a izbutit el, nici nu s-a mai găsit pentru ei loc în cer.